Saturday, March 12, 2011

GUNUNG LANG IPOH PERAK

(ENTRY BARU 13MARCH2011)
Assalamualaikum semua kwn2 bloger yg hadir,pagi ahad ni mmg membosankan,sat lagi sy nk p keluar beli makanan kucing parsi & landak hedgehog kesayangan sy,kalini tak nk beli yg sikit2 punye..nk beli yg satu beg beso 18kg punye...

kekeh..back to the topic,i ni study kt poli ipoh,so..rugilah kalau tk menterjah keindahan yg ada kt ipoh ni,ni kira sambungan dari cite TAMAN BOTANI yg sebelum ni penah sy pos ler...^_^.actually peristiwa ni terjadi pada 27feb2011,sy bersama tunang tersyg p sini..pergh..siap pengalaman ngeri ditinggal bot!!!!.....*_* kat sini NO ROMEN2 ye..!!

(Ni lah gunung Lang pandangan hadanpan)
ni lah gunung lang pandangan hadapan,u all akan teruja dgn keindahannye....bak kate pepatah alah bisa tegal biase,opss..pepatah mencarut!!..cantik kn lackout die..

(cantik kn permandangan disini)
dekat bahagian seberang sanalah tempat yg akan kami tuju,org kat sane kate best,so sesape tk p jeti seberang sana bila dah sampai sini,umpama org yg rugi tau,..mcm p KLCC tk p menare..gitu ler..

(dalam kapal menuju ke LANG PARADISE)
ha..ni ha kami sedang dibawa oleh pakcik palat ke tempat yg diingini,time ni  atas kapal,bayaran RM3 seorang tuk dewase..ala..murah je..p sane amek2 gamba settle lah..kekeh..

(Banyak taman yg menarik disini)
setibanya disisana..pergh..mmg mcm taman ler...sng kate mcm kawasan yg belum tercemar..tk mcm duk kt bando2 sane..ops..sy pun asal shah alam..ehhee..kt sini tenang je..yg ada cuma bunyi ungas,kicauan burung dan deruan air tasik....

(Rumah tradisional pun ada)
salah satu port yg best adalah rumah tradisional,ade pula rumah mcm ni kn..actually at this place ade 5-6 buah rumah tradisional yg didirikan untuk pengunjung..ala..dlm nye tk de ape pun..tp ade lampu&kipas je..u all yg penant ley rehat2 gitu tanpe bayaran.

(ni ha antara haiwan yg de kt gunung lang,u all ley tunggang kalau nk..^_^)
saya paling suka binatang ni..gerak hati dah menyatakan bahawa ostrich binatang idaman sy ada disini..akahirnya!!tadaaa!!..haha..ade pun..u all tahu tk tempat yg jual ostrich hidup cm ni..i nk bela lah.. ^_^

(Port paling best)
kt sini adalah dibahagian luar..ade rumput yg mcm karpet..nk baring2 pun boleh...mcm duk atas karpet...
(Menara gunung,kne cukup ilmu baru ley naik!)
ni ha menare..cantik kn...u all kne ade cukup ilmu..kkehh..byk penunggu kt menare tu..actually sy naik smapai tingkat atas tau..cik noen hanya duk bawah je sbb tk berani..kekeh..
(ni kt bahagian belakang sekali)
ha...penat berjalan sehigga ke belakang...ni ha bahagian belakangnya..kt sini ada tandas..sy p buang air sat,tetiba ada bro tu dtg naik moto..die kate.."dik,dah tutup dah tmpt ni..dah pukul 6.30,sy dn die..dgn laju nye berlari kearah jeti yg jauh gile babeng...
(Cik puan muda sempat merakamkan detik cemas)
smpai nye dijeti semua org dah TAK ADA!!!. yg ada kami berdua,tunang sy cube berfikiran positif dengan amek gmbar gitue..hehe..ssy pun joint ler..last2..mmg tk de org dtg balek kt sini nk amek kiterang..pergh..gile..sy amek keputusn tuk lari kerah bro yg naik moto td tu..bila sampai kt bahagian belakang..adu MAKKKK...blakang tu adalah jalan..tp dah berpagar..pergh..cemas..
(WA!!!!!.jam 6.30!!tk de org sudah!!)
Last2 sekali kami bedua yg hanya ada ditengah tasik neh..pergh..nk nages pun ada..actuallny kt bahagian kiri gamba tu mcm adegunung kn..kt situ bahagian dpn gunung lang..kt situ ada org..kami pngil2..tolong2!!..ade org..tp tk seorang pun yg dengar..setelah 30minit menunggu.. tetiba berkat jurus sy yg mantap..terlihat satu bot menghala kekami..ALHMDULILAH.....
(setelah kepenatan!!)
Sampai nya kami didalam bot,brother tu GELAK2 beso..sioot..tp kiterang bersyukur,brother yg naik moto td adalah salah seorg staff taman reakreasi gunung lang ni ha..die lah yg btau kt centre yg kami masih ada dkt 
 tengah tasik,

    Cm ni abg yg bwk bot tu cite...korang jgn gelak tau!!
  1. Bro moto tepon Bro yg bawak bot...
  2. BRO MOTO-"ade tk sepasang yg naik bot last??"
  3. BRO BWK BOT-tak ade pun...paling last bot 6.30 lah.tp tk jmpe pun.
  4. BRO MOTO-"ha..!!p tengah tasik balek,ade sepasang tertinggal kt sane"
  5. BRO BWK BOT- ye ke...hahahahahahah..okeh..
last2 kami berdua pun sempat diselamatkan..akhirnya berkat doa,kami selamat smapai kejeti utama..pergh..dah mcm cerita XPDC kanak2 dalam tv tu..ayoyooo..so..ps ni nk p gunung lang tu..pastikan jam tangan anda tu berfungsi..sebelum 6.30 mst ade kt jeti tau...kekekehhh....


SUDILAH TAMBAHKAN TABUNG KAWEN J.J

27 comments:

  1. memang terbaik la , tertinggal bot.. hahaha. nape xbermalam kat sana jer....

    ReplyDelete
  2. wow! best nya entri nie.. dah mcm channel cuti2 alaysia pula.. hehe

    ReplyDelete
  3. PAAN-uih...mane buleh bermalam kt situ..mati kebuluran sy...kekeh..

    FIRDAUS-kekehh..tq2..tp mmg sebel part kne tinggal bot tueh..aduss

    ReplyDelete
  4. salam kenal
    jam rosak ke masa tu atau mmg tak sedar, ohh bahaya sungguh
    cantik jugak ye gunung lang ni.. sy kerap ke kuala ksgr, boleh lah singgah

    ReplyDelete
  5. best nye..cantik tempat tempat:-)

    ReplyDelete
  6. Taman Botani kat IPOH? besar ker taman botani tu ye? Macam best jer... free ek nak masuk sana...

    komen dari
    Minda Insan

    ReplyDelete
  7. xnk p dh...nnt kene tinggal ngan boat lg...

    ReplyDelete
  8. CIK SEMBANG-kekeh..lebey kurang lah..jam kt rmh rosak,tp kt tgn pun effec jgk..mai lah singgah.

    SNF-yup..mmg cantik tmpt ni..best

    FARID B.ASPAR-taman botani yup..beso jgk..ade mcm beso stadium shah alam gitu..pnt nk round...^_^

    NO'ED-hehe...p la lagi ...kn best ma...

    ReplyDelete
  9. Ouh org perak gak kew nie? area mana? hehee...
    pernah pg sini.. :)

    ReplyDelete
  10. ciknabila-ish..tk lah..sy blja kt ipoh ni ler..kt ungku omar..tu yg merayap kt ipoh nie..hehee...

    ReplyDelete
  11. macam beshhh jek..nak terjah jgklah...
    coz slalu turun perok, tp xtao plak kat sni beshh..
    meyh singgah http://iryns1119.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. mcm best jerk tmpt ni...free ke??dkt x nga seri iskandar?

    ReplyDelete
  13. peh.. aku dah upah tokey bot tu suh tinggalkan ko. aduh.. mesti dia lupa!

    ReplyDelete
  14. SYAZNA-ngn sri iskandar dkt lau lalu higwayy
    MASOKIS=haha..kau mmg sioott...sje nk pedajal beta!

    ReplyDelete
  15. Hahaha. Kesiannya. Leh tertinggal bot pula. Nasib baik ade bro tu. Haha.

    btw, tmpt tu nmpk cantek! ;D

    ReplyDelete
  16. misz-tau tk pe!!..kami siap nk berenang lg time tu..geram sgt..semua org tk dgt..kekehh

    ReplyDelete
  17. masa AcHiKz belajar kat Ipoh pun ada pi Gunung Lang.. cantik permandangan kat sana.. masa atas bot diorang (pemandu bot) cerita couple selalu balik dengan bot yang paling last.. selalunya bot last tu paling ramai la..

    ReplyDelete
  18. ammboi jejalan mlm d sini...
    sbox x kuar la..
    ke mmg xde?

    ReplyDelete
  19. mesti cuakkan..best gak tempat tu..nak g gak la..walaupun membesar kat perak..tak pernah tahu pun tempat tu..huhuhu jahil betul...

    ReplyDelete
  20. U ALL YG KUMEN-hehehe...mst ler...mmg rmai couple p sane..tp kiterang mmg p lambat,time tu pun dah pukul 5...hehe...ck nur...mmg pun..tunang sy tu pun org perak 3km je p gunung lang..tp itu lah kali pertama die jejak kaki ke situ..biase lah..hujan emas dinegeri org,hujan batu dinegeri sendri..hehe

    ReplyDelete
  21. cantiknye..tak pernah sampai pon even duk perak sejak lahir..ish2..

    ReplyDelete
  22. dah tau da..mst allia pn tk pernah p..biase ler..azq pn same..hujan batu dinegeri sendri,hujan emas dinegeri org...hhehehe

    ReplyDelete
  23. waaa dulu saya pernah pegi sini! tapi xingat tempat nie nama ape ye... thanks for the post, now i remember :)

    ReplyDelete
  24. terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

    Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

    Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...