Friday, March 4, 2011

CARA JIMAT MINYAK YANG EFEKTIF

Actually sy ingin berkongsi ni ha..tips jimat minyak,maybe ramai yg kt luar sane yg dah tahu natang neh..tp bagi sesiapa yg belum tahu,ples amek tahu..u all jugak yg untung..kekekeh..almaklumlah..skrg ni zaman pembaziran,so...tuk yg nk saving tu..amat lah berguna,now days semua org ada moto,kereta,basikal dan kenderaan2 len..so perlu minyak kan...jd..meh ler kite ikuti langkah logic dan sience neh...



Isi minyak sebelah malam, apabila cuaca sudah sejuk
Mengisi minyak pada waktu malam, akan mengurang gas dalam petrol atau diesel. Kandungan gas dikatakan banyak pada waktu siang yang panas, di mana setiap liter yang di isi pengguna akan rugi sebab haba petrol bercampur lebihan gas dalam kandungannya. Benar atau tidak,Ini berdasarkan pengalaman sendiri. Memang benar. Ada perbezaannya. Penggunaan petrol lebih lama bertahan jika di isi pada waktu malam.

Isikan minyak sehingga tangki penuh
Minyak atau petrol cepat habis jika ruang tangki banyak yang kosong. Benarnya tips ini memang ada. Minyak atau petrol akan meruap. Semakin besar ruang semakin banyak minyak atau petrol meruap. Petrol yang meruap tidak dapat dibakar oleh enjin. Dicadangkan juga penuhkan semula tangki apabila tangki separuh kosong. Jangan tunggu sehingga meter pada tanda “E” baru diisi. Semakin banyak ruang kosong semakin banyak petrol meruap, maka lebih cepat habis.

Bawa kereta dalam kelajuan yang tetap
Tidak terlalu laju dan tidak terlalu perlahan. 70 – 90 km sejam adalah bersesuaian. Pastikan anda mematuhi had laju dan pandu pada lorong yang sesuai. Semakin laju kereta, semakin minyak digunakan. Pandu secara perlahan pula menyebabkan beban pada kereta. Ini menyebabkan enjin tertekan dan menyebabkan banyak minyak digunakan.

Patuhi jadual penyelenggaraan kereta atau kenderaan anda
Enjin yang diselenggara akan berfungsi dengan baik dan lebih berkesan. Pada jangka masa yang tetap, gunakan bahan rawatan petrol. Ini bertujuan untuk cucian pada injap minyak agar tidak tersumbat. Pastikan penapis petrol diperiksa atau ditukarkan apabila perlu.

Angin tayar perlu sentiasa pada tahap tekanan yang disyorkan Seminggu sekali periksa tekanan tayar. Penjagaan tayar yang baik memastikan cengkaman tayar yang sesuai dan pada jumlah jarak yang jauh, nyata menjimatkan minyak.

Kereta sesuai untuk perjalanan yang jauh
Jika tempat yang dituju boleh berjalan kaki atau berbasikal, adalah baik melakukannya. Banyak minyak boleh dijimatkan tetapi keselamatan penting jika jalan dilalui gelap, sunyi dan diragui keselamatannya adalah lebih baik bawa kereta.

Kurangkan penggunaan penghawa dingin
Perjalanan pagi atau malam yang sejuk tidak perlu penghawa dingin. Buka tingkap sedikit dan biarkan angin luar masuk. Awas jangan buka tingkap terlalu luas sehingga tangan dari luar boleh mencapain ke dalam dengan mudah.

Kurangkan beban kereta
Barang-barang yang tidak perlu dalam kereta perlu dikeluarkan. Semakin banyak beban semakin banyak tenaga dan minyak digunakan.

Panaskan enjin selama 30 saat sahaja
Enjin kereta panas lebih berkesan semasa kereta bergerak. Memanaskan enjin lebih 30 saat bukan sahaja membazir minyak tetapi boleh merosakkan enjin kerana pelinciran enjin lebih berkesan ketika kereta bergerak (maklumat dari PERSATUAN PENGGUNA P.PINANG – CAP)

Elakkan menunggu dengan enjin masih hidup
Sekiranya anda terpaksa menunggu seseorang di dalam kereta, matikan enjin. Lebih murah untuk menghidupkan semula enjin daripada menunggu 1 minit di dalam kenderaan dengan enjin yang masih hidup.

Elakkan menggunakan gear rendah. Cuba kekalkan halaju kereta lebih daripada 35 km/jam.
Langkah gear dari gear 1 terus ke gear 3 atau 4 ketika kereta menuruni bukit atau melalui jalan rata. Tukar gear secepat mungkin ketika menaiki bukit. Apabila memandu secara automatik, tingkatkan halaju anda dengan segera. Jangan andaikan bahawa anda perlu memandu di lebuhraya sahaja untuk menggunakan gear 5. Seboleh-bolehnya pandu dengan gear 5 di mana sahaja walaupun berada di dalam jalan yang kecil.

Last sekali jangan lupe lepas minyak selesai diisi kedalam kenderaana anda..pastikan anda minum sedikit,seperti didalam gaambarajah dibawah ini..sekia.... ^_^







26 comments:

  1. wahhh..yang last tu saya xpenah wat..ehehe

    eh nak tnya..klu keta auto cm ne lak pengjagaan yang bagus?

    tp..ade gk org kata klu enjin lum panas dah bergerak bleh rosak enjin gak..cmne tu?

    ReplyDelete
  2. oh rupanyer nak isi myk pon ad tips ye..
    mantap!!heee
    nt tgu sy beli kereta 6thn akan dtg bwu ley praktik tips ni:P
    hehe

    ReplyDelete
  3. RUBY-hehe..tk pandai ler auto2 ni..auta tau ler..hehe

    NURSYAMIME-samo ler kite....hehe

    AFIq-mmg jimat meyh..dah try kt motor kapcai aku dah..

    ReplyDelete
  4. setuju dgn semua tips diatas... tq!!

    ReplyDelete
  5. ewm bernas3!!! hehee.. x sngka org PUO niew hebat2.. hehehe.. ipoh mari kaa.. XD

    Malaysia top3 blogger dalam dunia

    ReplyDelete
  6. nak try cara last..:))
    btw, tips bagus..
    thumb up!

    ReplyDelete
  7. pehh banyak gak rupanya . kihkih ^^

    ReplyDelete
  8. banyaknya cara nak jimat huhuu/... tapi saya tak ada kenderan heheh ... tapi bagus info nie... mane tau akan datng saya dah ada keleta cendiri boleh la amalkan hehehe...

    ReplyDelete
  9. erk nk minum jugak lah..bazir nanti menitik kan baik minum tak sia sia bayar hehe

    ReplyDelete
  10. hehe..ada2 je u all neh...nk wt aksi mcm yg last tu pun leh jugak..baru ler rock..

    ReplyDelete
  11. hahaha..haziq..betol2 tu ak pon slalu wat cam toe....

    ReplyDelete
  12. ooh..cmtu eyh..yeah da fllw u jejaka trjambu :)

    ReplyDelete
  13. Tips yang last sekali tu buat tak? Hidup lagi? hahaha~

    ReplyDelete
  14. eh eh. minum minyak rupe nye dia. haha

    ReplyDelete
  15. mekaseh sebab share :]
    -is following you-
    dottsaja.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. LEBAH KURUS-hahah..ptut lah kau lg ensem dr aku.
    FARAZATLY-i da follow u to
    CIK YANA-tip yg last tu x smpt wt,tokey stesen pum sempat hentikan cubbaan sy..
    AMALINA ZATI-YUP~!!hehe
    DOTT-ok..sy follow awk juga,jgn risau

    ReplyDelete
  17. waaa... terima kasihhh... suke2.. betul r minyak sekarang mahal.. x tahu cemana nak jimat.. suke r entry ni..
    erm nak tanya, mana lagi bagus.. pakai ron 95 ke pakai ron 97 eh? siyes nak tahu..

    ReplyDelete
  18. confirm ke 30 saat tu cukup?? huhu

    ReplyDelete
  19. che sakinah-tang tu org kate yg mahai ler bagus...betoi tk...

    Enchaoz-uih...lebeh dari cukup..hehe...nk try ker..?

    ReplyDelete
  20. Elok ada tips sebegini. Lagi satu kurangkan isi perut bonet keter. Maintain empty.

    ReplyDelete
  21. SHAZ-a.ah..mmg betul tu..kurang kn beban..so secara tk lgsg beban haba yg dialami oleh enjin pun dpt dikurangkan

    ReplyDelete
  22. tip yang last tu dah minum sedikit, lepas tu bila hisap rokok, kenapa mulut macam terbakar?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...