Monday, January 10, 2011

Memasang auto hide shout box

  • salam sume..kengkawan i yg dikasihi sume...hehe..ni i nk entry cara nk pasang sout box auto hide u all nk tahu,mule2 mmg lah i tk kesah sgt,janji org boleh komen2...
  • tp boring2 dipagi hari yg tk de claz ni..i sje lah wt shout yg hide ni..so u all nk thu hasil ny??houtbox sedia ada sebenar nya MEMBERATKAN blog u all sume..cm neh..
  • sblm ni i TIMBANG blog i 156kb,(u all leh timbang kt entry lepas yg i post kn),lepas ja i buat auto hide shout ni..terus jd 90.96kb!!!!yess....its mean my blog sudah RINGAN..so u all boleh ler try buat


Cara nk buat cm neh..jgn lupe wish luck for me keyh... ^_^ ( KALAU NK COPY KOD DIBAWAH NI,AWK SELECT PS TU Ctrl & C ) JANGAN LUPE,DAH WT FOLLOW SY TAU,TK PAKSE PN..IKHLAS YG MUNGKIN (^__^)

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript.

Langkah 2

Salin kod biru di bawah dan paste pada notepad. Gantikan teks Masukkan kod Shout Box di sini dengan kod Shout box anda.


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
Masukkan kod Shout Box anda di sini
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

Langkah 3

Salin kod yang telah siap di edit pada notepad tadi (rujuk langkah 2) dan paste pada Content HTML/Javascript (rujuk langkah 1).

Akhir sekali klik Preview dan jika anda berpuas hati dengan hasilnya, klik saja Save.kalau tk fhm lg ley tya i keh...sent kt shout i tu..t i aja,tp u all kne p blog i lah tgk mne tau i replay kt stu jgk..tau!!

5 comments:

  1. ooo.. mcm tu.. thanks. kalau tak jadi, saya tanya balik nanti :P

    ReplyDelete
  2. wooo~ tutorial.. bagus, bagus~~ ^_^

    ReplyDelete
  3. sesame semua...sharing is caring,but smtime sharing for gurl is killing.. ^_^

    ReplyDelete
  4. suka suka!!! terima kasih sebab share ilmu!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...